MAMMAVERDEN
MAMMAVERDEN
Mammaverden er et magasin laget av mammaer for mammaer! Her ønsker vi å samle gode tips og artikler om alt som kan gjøre hverdag og fest enklere og bedre!
copen main.jpg

Selv om København kun har rundt 1 million innbyggere og er en av våre nærmeste naboer, føles byen som en internasjonal storby. Dette er jo tross alt hjembyen til moderne, nordisk cuisine, i tillegg er dansk design og arkitektur i vinden som aldri før. Selve byen er eldgammel og veldig mangfoldig, fra spirene til Christianborg og Rosenborg slott, til fargerike Nyhavn, byens mange grønne lunger, Tivoli og ikke minst Christiania.

Når det kommer til kulinariske opplevelser er det ikke bare René Redzepi nyåpning av Noma i 2018 som gjelder. Redzepi har også en restaurant som heter Barr, og denne holder til i Nomas gamle lokaler. All oppmerksomheten rundt Noma har ført til at det nå finnes en rekke grensesprengende restauranter og caféer rundt om i byen. Er du interessert i design kan du finne møbler fra historiske møbeldesignere (Arne Jacobsen, Alvar Aalto, Hans Wegner) i møbelbutikker og antikkforhandlere i gatene rundt Designmuseet. Hvis du er interessert i arkitektur kan en tur ut av sentrum være på sin plass. Her finner du for eksempel huset til Finn Juhl og Louisiana Museum. Ettersom København er så nærme er det perfekt for en liten utflukt, gjerne uten barn!Aktiviteter

Dansk-Mobelkunst-dmk_www.jpg

Dansk Mobelkunst

Aldersrogade 6c, Osterbro, 2100 +45.333.238.37, Nettsted

Dette galleriet startet i 1992 av Ole Høstbo har spesialisert seg på sjeldne, originale danske møbler laget mellom 1920-1970. Denne perioden er preget av synet om at møbler og andre bruksgjenstander kan være vakre og funksjonelle. I galleriet finner du en mix av antikke og moderne danske design perler. Besøk kun etter avtale.

design museum.jpeg

Designmuseum Danmark

Bredgade 68, 1260, Indre By, +45.331.856.56, Nettsted

Museet fremstår som en katalog over all dansk design. Alt av dansk design historie finnes i museets arkiver og er utstilt gjennom en rekke forskjellige montasjer. Museet har vært åpent for publikum siden 1895, og målet er å vise frem og få anerkjennelse for dansk, funksjonell design. The 20th Century Design and Industrial Craft utstillingen er lærerik og et godt utgangspunkt. Hvis du har fått nok av møbler finnes det også en rekke moteutstillinger.

finn ju.jpeg

Finn Juhl’s House

Nordre Toldbod 25, 1259, København K, +45 33 91 11 00, Nettsted

Etter andre verdenskrig startet en ny era for dansk design. Man mente at design av god kvalitet og med et tiltalende uttrykk ville forbedre dagliglivet til dansker. Arkitekt og designer Finn Juhl, er en av grunnleggerne av denne nye designtrenden, og han har bygd og innredet sitt eget hjem etter disse prinsippene. Huset har mer eller mindre stått urørt siden hans død i 1989 og viser hans arbeider. Huset er et tidlig eksempel på åpen planløsning med hvite vegger og store vinduer. Møblene er funksjonelle og skulpturelle, og alle har en funksjon. Rommene fremstår minimalistiske, uten noen unødvendige ting. Du får se noen av Juhls mest berømte møbler som de Egyptiske stolene (1949) og sofaen Poet (1942). Huset ligger i parken rundt Ordrupgaard museum.

lousiana_kim3195-edit_2304x1242.jpg

Louisiana Museum of Modern Art

Gl. Strandvej 13, 3050, Humlebæk, +45 49 19 07 19, Nettsted

Museet kalles “Louisiana” til ære for han som bygde huset. Han hadde tre koner og alle het Louise. Dette er virkelig et helt unikt sted hvor man kan oppleve moderne kunst og skulpturer. Samlingen er fantastisk og inkluderer to etasjer med Giacometti, arbeider av Lichtenstein og Warhol, og installasjoner av Yayoi Kusama. Det mest fantastiske er skulpturparken du finner i hagen. Her finnes over 60 skulpturer av blant annet Alexander Calder, Richard Serra, og Henry Moore.

copenhagen (1).jpg

Nyhavn

Nyhavn 1-71, 1051, Indre By, +45 33 12 32 33, Nettsted

Du kommer ikke unna Nyhavn når man snakker om København, og det er virkelig et ikonisk og unikt landemerke. Opprinnelig var Nyhavn en kommersiell havn, men består nå for det meste av restaurants. Nyhavn er full av mennesker som nyter den avslappende atmosfæren, musikk og god mat. Hans Christian Andersen har bodd i no. 20., no. 67 og no. 18.


oppdrop.jpg

Ordrupgaard Museum

Vilvordevej 110, 2920, Charlottenlund, +45 39 64 11 83, Nettsted

Dette er hjemmet for verk av en rekke danske og franske impresjonister, inkludert verk av Renoir, Monet, and Manet. I 2005 stod Zaha Hadids bygning ferdig. Selve bygget er tenkt å være en fortsettelse av landskapet uten en definert form. Når du går igjennom galleriet ser du hvordan taket beveger seg i takt med terrenget utenfor. Bygningen er kledd i sort lavabetong og glass som reflekterer de skiftende fargene i landskapet. Finn Juhl’s house finnes også her. Museet stenger i desember for renovering.

torvehallen 1.jpg

Torvehallerne

Frederiksborggade 21, 1360, København K, Nettsted

Dette er ikke et supermarked, men et supert marked. Her finner du over 60 boder hvor det selges alt fra fersk fisk og kjøtt til gourmet sjokolade og eksotiske krydder. Det finnes også steder for en rask matbit, for eksempel frokost hos Grød, en kaffe hos Coffee Collective, taco hos Hija de Sanches.