Mamma i København

Mamma i København

En perfekt helg i København med Karina Schmitt Lund.

Karina Schmitt Lund er virkelig en inspirerende mamma! Denne firebarnsmammaen er grunleggeren av det prisbelønkte nordiske dessertmerket Winterspring Desserts, som nylig har åpnet cafe og dessertbar i hjertet av København. Etter å ha jobbet i finansbransjen i over 10 år, bestemte hun og familien seg for å vende tilbake til Danmark. Det ble imidlertid ikke en rolig tilværelse de vendte hjem til. Karina har de siste 6 årene jobbbet hardt for å realisere sin drøm med Winterspring Desserts. Det hele startet med iskrem og dessert, og nå serveres det også frokost, lunsj og afternoon tea i Winterspring sine nydelige lokaler i København. Det er også mulig å kjøpe med seg desserter og iskrem hjem.

karine.jpg

Winterspring Desserts har blitt hyllet i pressen for sine unike tilnærming til råvarene og fantastiske smaker. Vi har vært så heldige at vi har fått besøke Winterspring Desserts i København og det var virkelig en opplevelse. Vi må bare slutte oss til alle de positive omtalene, og måtte bare spørre Karina «Hvordan får du det til? Fire barn, ektemann og en blomstrende business?» Hun bare smiler og svarer, «Takeaway, og masse, masse hjelp og støtte.»  Hun forteller videre, «Jeg hater konseptet om ‘supermammaer’. De finnes ikke. Jeg hadde ikke kunne gjort dette uten hjelp og støtte fra min mann. Det er altfor mye press for kvinner om å være perfekte. Etter min erfaring må man prioritere og følgelig ofre noe for å nå sine mål. I mitt tilfelle har jeg måtte prioritere bort hjemmelagde måltider, i tillegg til at jeg har vært borte fra barna. Jeg føler at jeg har ofret mye, men jeg er fornøyd med valgene jeg har tatt og jeg gjør så godt jeg kan!» Jeg har snart kjent Karina i 10 år, og hun har alltid vært en rollemodell for meg! Karina er hardtarbeidende og har suksess i alt i hun gjør, men mer enn noe annet er det hennes vennlighet og evne til å få andre til å blomstre som gjør henne spesiell!

Dette er Karinas «Perfekte helg.»

I ukedagene er alt planlagt, så i helgene forsøker vi å ha mindre planer og kun ha familietid. Aksel (10 år), Anna (9 år), Augusta (6 år) og Arthur (2 år) våkner alltid tidlig og vi starter alltid helgen med en stor frokost i vår frokost og dessert bar i Store Strandstræde.

wintersrping.jpg

Interiøret er designet av Studioilse, ledet av Ilse Crawford. Lokalet er designet for å hylle Wintersprings nordiske opphav og har en delikat og gjennomført fargepalett. Du føler deg straks hjemme og kan la deg forføre av fantastiske retter.

Jeg spiser en fantastisk frittata, mens mannen min går for posjerte egg med persille og rugbrød. Barna spiser alltid det samme – vår Winterspring granola med yoghurt og sitronverbena, etterfulgt av surdeigsvafler med rømme og eple.

holly.png

Klokken 11 har min datter Anna tennistrening og det er som regel jeg som følger henne. Dette er vår lille tid sammen. Familien møtes igjen etter tennis, og vi går til den engelske bokhandelen Books and Company in Hellerup. Dette er en juvel for alle som er interessert i bøker og et flott sted å møte likesinnende. Det er virkelig en liten skatt i disse dager hvor små bokhandler kjøpes opp av store kjeder, eller forsvinner.

books.jpg

Vi bor ved havet og en kjøretur langs Øresund opp til Hornbæk er et must de fleste helger. Vi har en liten, koselig hytte med en stor hage som blant annet har en egen urtehage. Urtehagen er faktisk større enn hytta. Det er et supert sted hvor familie og venner møtes. Hornbæk er en fantastisk liten landsby og havnen har en super lekeplass for barn i alle aldre.

ilse_jacobsen_1-e1510737225511-thegem-blog-default.jpg

Hvis jeg lager mat i helgene, elsker jeg å lage «kosemat» utendørs på vår terrasse. Aarstiderne i Humblebæk er på veien til Hornbæk og vi stopper der for å handle mat. Det minner meg litt om Daylesford i London, men mer avslappende omgivelser og ikke fullt så overdådig.  

arstiden.jpeg

Etter middag sykler vi til stranden i Hornbæk for et kveldsbad og ser på solnedgangen. Det tar ca 10 minutter å sykle fra hytta. Jeg har minstemann i min Christania sykkel, mens de andre sykler selv.

christinana-1024x616.jpg

Jeg har bodd i London i over 10 år før jeg flyttet tilbake til Danmark og jeg blir fortsatt forundret over hvor magisk det er at folk sykler overalt – spesielt på denne tiden av året.

På søndager har vi som regel besøk av venner til lunsj. Hvis vi går ut og spiser en sen lunsj blir det på Louisianna Museum of Modern Art som er en halvtime nord for byen ved kysten. De serverer nydelige smørbrød som man deler. Jeg elsker poteter på rugbrød med fersk gressløk. Bygningen er fantastisk og de har mange spennende utstillinger. Du kan kombinere et galleribesøk med en tur til stranden. Etter lunsj reiser vi hjem til Charlottenlund.

lousiana.jpg

Jeg blir alltid inspirert av en god film, så den perfekte søndagskvelden for meg betyr at jeg og Morten ser på noe som Billions med Paul Gimatti som Chuck Rhoades, og så en god natts søvn for den nye uken starter.

Dette intervjuet ble gjort på engelsk, så det originale intervjuet kan du lese nedenfor. Det er også denne teksten som Karina har lest og godkjent.

A PERFECT WEEKEND IN COPENHAGEN WITH KARINA SCHMITT LUND

Karina Schmitt Lund is an awe inspiring mama! This mother of 4 is the founder and CEO of the award-winning Nordic ice dessert brand Winterspring Desserts and has recently opened a michelin star quality café and dessert bar in the heart of Copenhagen. After working in finance for over 10 years, breaking the glass ceiling and becoming one of the shockingly few female Managing Directors at Meryll Lynch, Bank of America, she packed it in for a slower pace of life with her family in her home country of Denmark. However, if anything, she is busier than ever in her newest venture. With boundless energy, inextinguishable enthusiasm, and unrelenting determination, Karina has brought her brainchild Winterspring to its stunning reality. After six years of hard graft, Winterspring has expanded their offer to serve a menu of Nordic sweets and savouries from freshly prepared breakfasts and lunches, to afternoon tea, in a space designed to engage the senses. Their celebrated ice creams, sorbets and desserts are also available to go.

There has been an onslaught of overwhelmingly positive press and reviews celebrating the uniqueness, quality, and deliciousness of her endeavour. However, after sitting down with her in her stunning cafe, savouring each bite of easily one of the best breakfasts I have ever been fortunate enough to eat, I have to ask «How do you do it all? Four kids, a wonderful husband, a thriving business?» She just smiles and answers, «Takeaway, and lots and lots of help and support.» She continues, «I hate the idea of the ‘supermom.’ There is no such thing. I couldn’t do any of this without the help and support of my husband. There is  too much pressure on women to be perfect. In my experience, in order to reach my goals, there have been sacrifices; meals not made, laundry not done and time away from my children. I have made a lot of sacrifices but I am happy with the decisions I have made and I do the best I can.» I have personally known Karina for almost 10 years and she has always been a role model to me, not merely because of her unbelievable work ethic, her intelligence, and her professional success, but rather because of her honesty, her great capacity for kindness, her ability to look for the talents lying dormant in each individual and her true support of other women. She is a superwoman to me.

This is Karina’s «Perfect Weekend.»

My life is really structured during the week, but at the weekends it is very much about family and a lot less is planned. Aksel, 10, Anna, 9, Augusta, 6, and Arthur, 2, wake up early most mornings and we always start the weekend with a big breakfast at our breakfast and dessert bar in Store Strandstræde.

The interior design and architecture is by Studioilse, led by Ilse Crawford. Known for her human-centred approach, the intimate space is designed to celebrate Winterspring’s Nordic sensibility; to bring people together, and focus on the things that make small moments matter – from the daily ritual of morning coffee, to a lunch of refined yet delicious savouries, or celebrating a special occasion over a dessert with tisanes or a glass of champagne. 

I have the frittata which is amazing and really beautiful, my husband have the poached egg, parsley and rye bread and the kids always have the same – our Winterspring granola, yoghurt and lemon verbena followed by a portion our sourdough waffles with rømme and apple.

After that we will go to Holly Golightly, which always blows me away with its sense of theatre and is such a great small to pick up new shoes or a dress. I am a big fan of the jewellery collections from Sophie Billee Brahe and the collaborations they showcase there. We always look at MARNI’s dresses too – they are pure fantasy; my daughters are in awe of them.

Att 11 am my daughter Anna usually have tennis lessons and training and I take her most Saturdays. It is our little break together for some us time. The family meet again after tennis, this time we go to the English bookstore Books and Company in Hellerup, it is a safe-heaven for anyone interested in books and it is a great space to meet likeminded people at a real slow pace. A rare treasure these days where small amazing bookstores quickly become chains or disappear.

We live close to the sea and a drive up to along Øresund and to Hornbæk is a must most weekends. We have a small but cosy cabin on a big plot and with a great herb garden. In fact the herb garden is bigger than the summerhouse. The place is a great place for our family and friends to meet. Hornbæk is a great little village to visit and the small harbour has a great playground for kids of most ages and is a real attraction.

If I’m cooking at the weekend, I love taking time over comfort food – cooked outside on our terrasse.  Aarstiderne in Humblebæk is on the way to Hornbæk and most days we make a stop here for grocery shopping and fresh bread. In some ways it reminds me of Daylesford in London only it is a lot more relaxed surroundings and it feels less opulent.

After dinner we take our bikes to Hornbæk beach for a last dip in the sea and to see the sun goes down. It is about 10min ride from our cabin. I have my youngest Arthur in my Christania bikes and the others are on their bikes.

I lived and worked in London for more than a decade before moving back to Denmark and I am still in aware of the magic of people here just taking their bikes anywhere – especially at this time of year.

On most Sundays we have family or friends over for lunch. If we go out for a late lunch, it’ll be at Louisianna Museum of Modern Art, half an hour north of the city, at the coast.  They do small sharing plates of delicious open sandwiches – I love the potatoes on rye bread with fresh chives. The building is spectacular and also has well-curated exhibitions. You can combine a visit with a walk on the beach. After lunch we will head back to Charlottenlund and our family home.

I’m always inspired by great movie so a perfect Sunday evening for me is Morten and I watching something like Billions with Paul Giamatti as Chuck Rhoades, and then a good night’s sleep before the week Ahead.