Barnepiken

Før i tiden var det vanlig med husmorvikar og trillepiker når man kom hjem fra sykehuset med en liten baby. I dag er du som nybakt mamma på mange måter mer alene.

Det er ikke alle som har familie eller venner i nærheten, og selv om man har det er de aller fleste i jobb og har mer enn nok med sitt. Det er heller ikke alle som er komfortable med å passe spedbarn.

Da er det ikke lett for en nybakt mamma å få litt avlastning i hverdagen eller å ha noen å snakke med om alt det nye.

Jordmorstudentene Louise Rostad og Maja Næss Wanggaard erfarte dette på nært hold da de jobbet på føde- og barselavdelingen på Rikshospitalet under sykepleiestudiene og bestemte seg for å starte Barnepiken.

Barnepiken tilbyr pass av barn opptil 12 måneder og alle som jobber for barnepiken er sykepleiere med lang erfaring fra føde- og barselavdelinger.

Mammaverden har selv benyttet seg av Barnepiken og syns tilbudet er fantastisk! Vi har tatt en liten prat med Louise og Maja i Barnepiken.

Mammaverden: Hvorfor startet dere Barnepiken?

Louise & Maja: Vi opplevde ofte at nybakte foreldre syns oppholdet på sykehuset ble for kort. De fleste blir sendt hjem før melken har kommet og de har ikke kommet ordentlig i gang med ammingen. I tillegg kommer søvnmangelen for fullt først etter en stund. Når man først har kommet seg hjem er det mange som føler seg alene, og spedbarnsbobla er ganske altoppslukende. De fleste har skyhøye forventninger til hvordan livet med en baby skal være og mange blir helt utslitt av å forsøke å leve opp til forventningene.

Vi ønsket å tilby avlastning og hjelp til småbarnsforeldre i en krevende periode. Det er ikke alltid like lett å be om barnevakt for et spedbarn. Vi opplever at vår kompetanse og erfaring gjør det enklere for foreldre å overlate et lite barn til oss. Alle ansatte i Barnepiken er sykepleiere og har lang erfaring med nyfødte og småbarn.

barnepikenI-2.jpg

Mammaverden: I hvilke situasjoner er det nybakte mammaer og pappaer oftest søker deres hjelp?

Louise & Maja: Det varier veldig, men vi har en del tvillinger og babyer med kolikk eller spesielle behov. Disse foreldrene har et stort behov for avlastning og en liten pause nå og da. Vi tilbyr også pass om natten slik at foreldrene kan få seg en god natts søvn. Etter vår mening burde dette være et tilbud for alle og ikke bare de som har mulighet til å betale for det. Avlastning til foreldre i en krevende situasjon vil kunne være forebyggende mot f eks depresjon. På mange måter opplever vi at vi driver forebyggende helsearbeid. Vårt håp er at det skal bli enklere for foreldre å få avlastning med statlig støtte.

I tillegg er det mange foreldre som ønsker pass av praktiske årsaker. Typisk at man skal i bryllup eller andre festlige lag, har ærend hvor det ikke passer å ta med en baby, eller at man kun ønsker en liten pause for seg selv.

barnepi3.jpg

Mammaverden: Hva overrasker dere mest i møte med alle disse nybakte foreldrene?

Louise & Maja: Vi har alltid et møte med foreldrene i forkant. Det er viktig for oss at vi klarer å skape tillit til både barn og foreldre. Det er også viktig at vår rolle er tydelig og definert med klare arbeidsoppgaver. Vårt ønske er at foreldrene skal kunne slappe helt av og føle seg trygge på at vi tar godt vare på barnet. Vi blir alltid overrasket over hvor raskt dette går. Dette skyldes nok først og fremst at vi er sykepleiere (og snart jordmødre) med flere års erfaring med å ta vare på små barn.

Vi merker også at nybakte foreldre gjerne vil spørre oss til råds og få bekreftelse for at det de gjør er riktig. Vi tar gjerne en prat, og merker at det ofte er vel så viktig som barnepass.

Mammaverden: Nå har ikke vi møtt alle som jobber for Barnepiken, men vi følte også umiddelbart at vår baby ville være i de beste hender med dere! Dere har jo mer erfaring med spedbarn enn de fleste mødre. I tillegg har dere en ro og væremåte som virker beroligende på både små og store.

Vi håper flere vil få anledning til å få litt avlastning og profesjonell hjelp.

www.barnepiken.no