MAMMAMammaverdenComment

Sara Døscher

MAMMAMammaverdenComment
Sara Døscher

Vi har møtt Sara Døscher som er forfatter av bestselgeren «Vin til folket». Boken har virkelig blitt en kjempesuksess, og nå kommer oppfølgeren «Mat og vin til folket». Denne gangen har Sara fått med seg ektemannen Klaus, som er en habil hobbykokk. I boken finner du 52 middager (en til hver helg i året) og forslag til viner som vil komplementere og løfte måltidet til nye høyder.

Vi syns det er ekstra stas at det er en småbarnsmamma som klarte å knekke koden, og få «alle» interessert i å lære mer om vin.

Så hvem er Sara Døscher og hvor kom interessen for mat og vin fra?

Hvis du googler navnet hennes får du vite at hun er sommelier, forfatter og vinentusiast, men vi vil gjerne vite mer.

Så hvordan startet det hele?

Sara: «Interessen for mat og vin har vært med meg hele livet. Jeg vokste opp i en restaurantfamilie, og for meg er lydene i en restaurant med klirrende glass og bestikk noe av det fineste jeg vet. Jeg elsker også hvordan mennesker samles rundt et måltid.

Jeg begynte å jobbe i restaurantbransjen da jeg var 13 år! Jeg jobbet som altmuligperson på Lekteren på Aker Brygge. Vininteressen ble vekket da jeg som 18-åring fikk jobb på Druen på Aker Brygge. Her møtte jeg alt fra forhandlere til produsenter av vin, og fikk en fantastisk mulighet til å lære masse. Jeg ville imidlertid gjerne lære mer og ble anbefalt å reise til Grythytta i Sverige. Grythytta er en restaurant- og hotellskole i Sverige. Her tok jeg en bachelor i restaurant- og måltidskunnskap, og utdannet meg samtidig til sommelier (vinkelner).

Som en del av utdannelsen var jeg utvekslingsstudent i Sør-Afrika. I 6 uker jobbet vi på vingårder, og fikk være med på innhøstingen og vinifiksjon. Mannen min, Klaus, var også med og vi hadde et fantastisk opphold.

Da jeg var ferdig med bachelorgraden min bestemte vi oss derfor for å reise mer sammen. Denne gangen gikk ferden til Brasil og her ble vi faktisk i 6 år. Det startet med at vi ville lære språket og kulturen, men så fikk vi begge jobber vi trivdes med og ble værende.

Jeg jobbet for en vinimportør, mens mannen min jobbet som advokat.

Vi er begge opptatt av mat og vin, og mens vi bodde i Rio ble vi minnet på hvor store forskjellene er i verden. Vi ønsket å redusere mengden mat vi kastet og ble inspirert til å lage en kokebok for restemat. «Restekjærlighet» kom ut i 2012 og var vår første bok.

Da vi kom hjem til Norge måtte jeg på mange måter begynne på nytt med karrieren min. Jeg fikk meg jobb hos Vinmonopolet og her jobber jeg fortsatt. I tillegg begynte jeg å holde vinkurs for Kulinarisk Akademi. Jeg syns det er utrolig morsomt å lære andre om vin og det er nok dette formidlingsønske som har ført til at jeg nå har skrevet 3 bøker.»

Hvorfor ville du skrive en «lærebok» om vin. Det er jo det «Vin til folket» på mange måter er?

Sara: «Jeg holdt flere vinkurs og det er spesielt en opplevelse som førte til at jeg ville skrive en bok om vin. Under et kurs la jeg merke til en dame, og jeg ble bekymret for at hun ikke likte det jeg sa. Etter kurset oppsøkte jeg henne og spurte hva hun syntes. Hun fortalte da at hun hadde forsøkt å lære seg om vin i årevis uten å forstå noen ting, og at hun endelig hadde lært noe. Hun sa også at jeg burde skrive en bok. Det var på mange måter startskuddet for «Vin til folket».»

Det er jo skrevet mange bøker om vin, hvorfor tror du så mange liker boken din?

Sara: «Jeg forsøker å avmystifisere konseptet om vin. Det produseres ikke vin i Norge, og vin har av denne grunn ikke vært en del av vår hverdag. Det har kanskje oppstått en kunstig avstand til det hele her i Norge. I tillegg har på mange måter vinen tilhørt en elite av eldre menn. Min misjon er å være en døråpner. Jeg vil at folk skal smake forskjellig vin og finne ut hva de liker. Det finnes så utrolig mye forskjellige viner der ute, og det er etter min mening mye morsommere når man vet hva man liker.»

vintilfolket.jpg

Hva er din beste vinopplevelse?

Sara: «Det er egentlig en måltidsopplevelse. Jeg og mannen min padlet langs Helgelandskysten da vi kom ut for et skikkelig uvær. Vi måtte få opp teltet mens det blåste storm og regnet tett. Jeg var egentlig ganske sint, kald og våt. Vi stekte vakumpakkede entrecôter på primusen, hadde ferdig bearnaisesaus og en liten skvett kartongvin i trekopper. Det hele smakte fantastisk og var en opplevelse for livet. For meg var det en påminnelse om at det er rammene rundt måltidet som er viktig! Man behøver ikke å drikke dyre årgangsviner på Michelin-stjernerestauranter for å ha en fantastisk vin- og matopplevelse. Jeg forsøker vel på mange måter å få folk til å forstå bredden av vin, og å sette pris på det.»

Og innimellom alt dette har du rukket å bli mamma en gang og er nå i niende måned med nummer to!

Sara: «Jeg fikk bokkontrakten for «Vin til folket», og så ble jeg gravid. Det ble for å si det mildt en veldig hektisk tid, og jeg følte at alt ble litt halvveis. Denne gangen skal mammapermisjonen brukes til mammatid! Så jeg var veldig klar på at «Mat og vin til folket» skulle være ferdig før babyen melder sin ankomst!»

Hverdagslivet er jo utrolig hektisk. Får dere til å samles rundt måltidet i hverdagen?

Sara: «Vi spiser frokost sammen hver dag. Vi står heller opp litt før slik at vi får tid til å surre og kose oss litt på morgenkvisten. Ettermiddagene er hektiske, så vi prioriterer frokosten. Slik er det faktisk også til en viss grad i helgene! Helgefrokostene er hellige for oss.»

Hva blir det første du skal drikke og spise etter at du har født?

Sara: «Det første jeg ønsket å spise og drikke rett etter fødsel var upasteuriserte oster og Parma-skinke! Mannen min tok med seg diverse skinker og oster på barselavdelingen som jeg momset lykkelig på mellom ammeøktene. Og da vi kom hjem: CHAMPAGNE! (den på bildet - LeClerc Briant).» 

Vi gleder oss veldig til å bli inspirert av Sara nok en gang og ønsker henne lykke til med familieforøkelsen!

Matboken.JPG

«Mat og vin til folket» finner du hos din bokhandel.